Nefelejcs

Waar werken we voor?

De protestantse kerk van Transkarpatië heeft zich het lot van mensen met een handicap aangetrokken. In 2014 is er een initiatief van start gegaan voor de omgeving van de plaats Beregszáz. De belangrijkste doelgroepen zijn hand aangepastkinderen met een verstandelijk beperking en kinderen met een meervoudige lichamelijke beperking.

De missie van de protestantse kerk is om gehandicapte kinderen te begeleiden naar een zo zelfstandig mogelijk leven en hierbij hun families te ondersteunen met als doel om gehandicapte kinderen een plaats in de maatschappij te geven.

Door lotgenoten met elkaar in contact te brengen en de betrokkenheid van de lokale bevolking aan te moedigen, zullen mensen veranderen in hun houding ten aanzien van het lot van gehandicapte kinderen. Twaalf dorpen (lees: protestantse gemeenten) ondersteunen dit project waardoor het project voldoende draagkracht heeft om te slagen. De betrokken dorpen zijn: Cseltfalva, Bene, Sárosooszi, Nagymuzsaly, Borszova, Halábor, Mezovari, Badaló, Mezogecse, Csoma, Nagybakta en Macsola. Inmiddels is er tussen de dorpen Borszova en Mezovari is een oude fabriek opgeknapt en omgebouwd tot revalidatiecentrum. De naam van dit revalidatiecentrum is Nefelejcs, wat betekent ‘vergeet mij niet’. Anders aan dit project is dat er geen kinderen in het centrum komen te wonen. In Oekraïne worden vaak kinderen uit huis gehaald en weggestopt in een kinderthuis. Een plek zonder liefde waar kinderen veelal aan hun lot worden overgelaten.

Vanuit dit project wordt uitgedragen dat kinderen met een handicap thuishoren in een gezin en dat het belangrijk is dat wanneer het kan, het kind het beste af is wanneer het thuis bij eigen familie woont.

Voor kinderen die door omstandigheden niet thuis kunnen wonen wordt geprobeerd om een goed pleeggezin te vinden. Het uitgangspunt is dat gehandicapte kinderen opgroeien in een gezin.
Sinds de start in 2014 komen er nu al zo’n 30 kinderen naar het centrum en dit aantal groeit. Het is de wens behandelmogelijkheden steeds verder uit te breiden. Naast de behandeling en zorg wordt er ook nagedacht over het aanbieden van passend onderwijs.

nefelejcs_logo

Geef een reactie

Mézovari – Oekraíne